Skin Care Routine - Acne Prone


Assalammualaikum dan selamat pagi.
Setelah beberapa hari yang lalu acah-acah nak tulis entry pasal Skin Care Routine yang tergantung, kini Nurul tekat nak tulis entry ini even exam final tak habis lagi.

Okey, pertama sekali Nurul akan share my skin type.
Kulit Nurul kini jenis yang suka tumbuh jerawat. Kalau pakai product yang tak sesuai, boleh jadi my skin condition much much worse. Kulit Nurut jadi teruk dari sebelumnya mungkin tak jaga kulit betul-betul/ tak ikut routine yang betul/ local product yang entah apa-apa yang Nurul try.

Dalam entry ini Nurul tak nak bebel panjang-panjang tentang product yang Nurul pernah pakai, tapi Nurul akan share my skin care now and some tips for you guys that you can apply in you skin routine.

Tips pertama, pentingnya dalam skin care routine korang ada step ini:
1. Pencuci/Cleanser 
2. Penyegar/Toner
3. Pelembap/Moisturizer

A lot of youtuber mention this step. This are the basic step. Kalau nak ikotkan, skin care routine korean punya ada 10 step. Nurul follow step ini tapi Nurul ade skip mana-mana yang nurul rasa tak affordable nak beli product tu. kalau korang nak tahu 10 korean skin care routine, boleh youtube je.

Skip to my skin care routine

1. Makeup Remover

This is the important step for those who always apply makeup. Jangan malas-malas nak buang makeup even muka you guys cantik sangat bila makeup. Nurul akan remove makeup pakai Aloe Vera Gel. Ye lah kan nak beli makeup remover tak mampu. hehe.

But actually Nurul lebih prefer guna organic one, so Nurul like to use Aloe Vera Gel atau Virgin Coconut Oil atau you guys guna olive oil or so on. 

2. Cleanser

Since Nurul tekat tak nak guna local product and back to normal product that you can get easily dekat drug store, Nurul like to use this cleanser, Garnier PureActive for Acne prone. So far Nurul pakai okey je lah. Nak cakap product ni sangat berkesan, i not sure my skin condition right now better due to this cleanser or what, maybe because of my skin care routine also. 

The best about this cleanser is it contain salicylic acid which good to treat acne. So for those yang nak cari cleanser tu, cari ingredient yang kulit you guys nak.  


3. Toner

Currently Nurul guna toner organic iaitu toner cuka apple (cider apple). Yup cuka apple ni buruk bagi certain orang, But if you google the benefit of cider apple, sangat-sangat bagus untuk dalaman serta luaran kulit wajah prevent acne. Lagi pun susah nak cari toner yang bebas alcohol. 

You guys also can use other organic toner macam rose water. 



4. Serum

Sebenarnya Nurul masih tak jumpa serum yang betul-betul berkesan. if you guys ade suggestion lagi-lagi untuk prevent acne atau remove acne scar, you guys can suggest. But currently Nurul guna serum Nutox. Promoter yang suggest, but i dont have seen any effect. Tapi Nurul ada prepare and buy new serum dari it's skin power 10 vitamin C. Disebabkan Nurul nak fade acne scar, Nurul buy serum yang contain vit c. Ini yang apa Nurul learn dari Google/Youtube lah. Tak pasti berkesan ke tidak. Nanti Nurul review or maybe you guys dah try?


5. Moisturizer

Sekarang Nurul pakai homemade Moisturizer. Nurul mixed Aloe vera gel with virgin coconut oil. Memang kulit jerawat plus oily agak tak sesuai pakai ingredient yang ada oil based. Tapi so far this pelembap make my skin glowing even tak pakai apa-apa, bila selfie nampak macam pakai highlight kat cheek bone. 


6. Acne Treatment gel.

Nurul dari awal start this skin routine, Nurul pakai Tidact acne gel. Maaf tak ada gambar, malas nak snap. Tapi tak lah powerful sangat, Take 2/3 days nak betul-betul kecut jerawat ni. Tapi so far okey je lah even tak kecut, tapi membantutkan pembesaran jerawar-jerawat yang deep tu. Kalau korang ade suggestion acne gel yang power, can comment below.

7. Cream Pagi/malam

Untuk pagi Nurul pagi garnier light spf 24 and malam garnier light night cream. I think I like garniew punya product, I dont sure why. Tapi ramai juga public figure yang famous-famous pakai product garnier ni. 1 lagi cream tu kadang-kadang je pakai. But i not realy like the texture, rasa kulit berpeluh.

 (Cream Anti Kilat)                   (Crean siang)                          (cream malam)

8. mask mud

Nurul pakai mask mud dari freeman. Tak tahu nak komen apa, so far okey je. Rasa fresh lepas pakai mask ini. pakai mask ini 2/3 per week. For those yang ada peti ais di rumah, buat je organic mask macam yougurt, oat , tomato and macam-macam. 



9. Scrub

Nurul pakai scrub oat je. Baru je try 1 month, my skin look more bright I think.


Bawah ini aloe vera dan coconut oil yang Nurul Guna.



End

I think ini sahaja.
Perubahan sangat ketara compare 6 month ago. Memang take time, nak dapat kulit sihat bukan macam pakai product 2 weeks glowing tu, bukan semua senang nak dapat kulit berseri. Some need more effort like me. Kulit Nurul kurang dah tumbuh jerawat and parut-parut makin fade except yang degil-degil tu. hehe. 

Maaf campur rojak language. Thanks Read :)




5 comments:

  1. Mask mud tu je yang sama dgn saya pakai. Tak rasa perubahan, tp bagi rasa best bila pakai sebab rasa segar and wangi. Hihi
    Yg lain no komen sebab xbiasa pakai.

    ReplyDelete
  2. dear.. dah macam mana pakai serum 10x vitamin c tu. ada changes on scar tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak dapat lihat perubahan yang ketara. dan rasa xnak repet order.
      tp tak bgi effect yg negatif. :)

      Delete

Powered by Blogger.