Jatuh cinta dengan Akhlak.

Image result for tumblr quotes

Tengak duduk-duduk study sambil ngantuk-ngantuk ni teringat nak post sesuatu.
Ini mengisahkan diri aku yang mana bila lecturer tu aku tertarik, aku fokus dalam kelas.
opss ini bukan kusah pelajar jatuh cinta dengan lecturer okey mahupun bukan kerana lecturer tu cantik, kacak atau sebagainya.

Masa waktu matrik, aku work hard dengan subjek kimia meski waktu spm aku rasa kimia paling susah lalu bila masuk matrik aku minat sangat. Aku entah bila dan bagaimana aku rasa minat dengan kimia dan fokus dalam kelas. Pada awalnya, aku akui lecturer ni mengajar, aku mengantuk je, Lecturer ini merangkap lecturer tutor kami juga. Aku perhatikan lecturer ini mengajar dengan bersungguh-sungguh hendak fahamkan kita. ia aku rasa ramai je yang mengantuk kut, tapi kerana aku dah start develop perasaan minat ini, tak ada rasa mengantuk pun.

Di universiti pulak, aku ada kelas kaunseling ni. faham lah kan kaunseling kelas yang banyak cakap-cakap. macam sejarah juga lah. Kalau subjek ini mesti ramai yang tidur atau buat kerja lain. serius aku rasa kesian dekat lecturer ini. Dia berusaha nak mengajar kita tapi kita tidur pulak. Yes lecturer ini memang bagi aku baik sgt. kira macam ayah-ayah yang baik. tak pernah marah kalau student masuk lewat atau buat kerja lain. aku ini berusahalah fokus dalam kelas sebab kalau lain tidur, aku tidur, sapa nak dengar lecture?

both of this scenario about kerja keras seorang lecturer, tapi dengan tingkah laku yang tidak marah-marah buat aku tertarik untuk fokus dalam kelas. huehuehue...mungkin aku jenis mudah tersentuh dengan kelembutan dan keras dengan kekerasan.

Masuk bab akhlak.
Lihat bagaimana Rasulullah berdakwah?
secara lemah lembut kan?
all of us are different.
ada yang boleh terima dengan kelembutan.
ada yang boleh terima dengan kekerasan.

aku tertarik dengan kata-kata kak fynn jamal dan kata-kata dia dirujuklah dalam kitab.
Ayat ini aku susun dr apa yang aku fahamlah.

Rasulullah berdakwah secara lemah lembut, kenapa Baginda tak gunakan kekerasan utk mereka yang keras atau yang degil? well Hidayah ini milik Allah, kalau kita guna kekerasan pun kalau ditakdir tidak terbuka hati untuk terima islam, how can we do?

tp aku rasa ayat atas ini dah campur aduk dengan kara2 aku.

macam inilah, kita takut je dengan kekerasan orang lain terasa.
apa kata kita follow cara Rasulullah berdakwah iaitu secara lemah lembut.
Mereka dengar atau tidak itu terserah kerana Hidayah milik Allah.
cuma kita jangan menyerah.
keep dakwah kepada mereka.
serta berdoalah pada Allah semoga dibuka pintu hati mereka.


No comments:

Powered by Blogger.